Brasvärmegruppen - Proffsbutiker i samverkan
0512-520 93 info@akeeliasson.se

Experterna som gör verklighet av din dröm om en eldstad

Sugen på att installera en kamin eller kakelugn? Att en elds dansande lågor och rogivande sprakande skapar en trivsam känsla i hemmet är ingenting nytt. Men det är heller ingen nyhet att det är viktigt att installationen av en eldstad sker på ett korrekt och säkert sätt – och då är experthjälp den bästa vägen att välja. 

Vi har samlats runt elden sedan urminnes tider och än idag är vi många som önskar möjligheten att göra det i sitt eget hem. Men att skaffa en eldstad kan ge upphov till många frågetecken – frågetecken som Brasvärmegruppens medlemmar är experter på att räta ut. 

— Vi erbjuder en trygg helhetslösning där kunden får experthjälp längs hela vägen, från idé till färdig brasa. Vi har ett helhetsansvar gällande både installation och försäljning och kan hjälpa till med idéer, vägledning, rekommendationer av plats, storlek och modell på eldstad samt installation, besiktning och lämplig lösning för skorstenen. Vår kunskap och erfarenhet gör att vi kan erbjuda allt som krävs för att ge våra kunder en brandsäker och miljövänlig eldstad, säger Katarina Wahlsten på Åke Eliasson Skorstenar & Kaminer. 

Ett första steg inför att skaffa eldstad är att besöka Åke Eliasson Skorstenar & Kaminer. I butiken kan ni titta, klämma och känna på kaminerna och hitta kaminen för er. På hemsidan kan ni läsa på om produkter och leverantörer. 

Vad har ni för behov? Vill man ha en designspis, en kakelugn som ska värma hemmet över tid eller en kamin som snabbt kan höja temperaturen? Kanske en vedspis för matlagning?  I och med dessa funderingar brukar det även dyka upp frågor om kostnader, hur mycket ved som går åt, hur ofta man ska sota och hur man gör med skorstenen. 

Utifrån kundens önskemål och med hjälp av ritningar och fotografier där man ser vilka förutsättningar kunden har kan Katarina lämna sin professionella bedömning, råda till och avråda från olika lösningar samt lämna en offert. Vid behov gör de även hembesök.

— Vi är experter och kan efter kundens förväntningar hitta den bästa möjliga lösningen utifrån de förutsättningar som finns, berättar Katarina.

Förutsättningen för att kunna installera någon form av eldstad är att man kan leda ut röken på ett korrekt och säkert sätt. En fråga som många kunder funderar över är vad som egentligen gäller när det kommer till höjden på skorstenen, då det fortfarande finns en del förlegade påståenden kring detta. Svaret på just den frågan är både kort och koncist. 

— En skorsten behöver inte vara över taknocken, den behöver bara vara tillräckligt hög. Med det sagt så är det Sveriges Skorstensfejarmästares Riksförbund, SSR, som gjort en samlad bedömning och sedan bestämt nya regler gällande hur hög skorstenen bör vara. I många fall räcker det med en dryg meter över taktäckningen, säger Katarina. 

En annan förlegad myt gällande eldstäder är att de skapar problem med os och ohälsa i sin omgivning. 

— Runt 80-talet var det inte särskilt miljövänligt att elda i hemmet. Men sedan dess har kaminer och kakelugnar utvecklats och förbättras. Idag är förbränningen i kaminerna mycket renare och utsläpp av små luftburna partiklar har minskat kraftigt. Hälsorisken har minimerats och det som släpps ut idag är i princip endast koldioxid och vattenånga, menar Katarina och fortsätter: 

— Eldning i vedkamin kan räknas som koldioxidneutral, då den ved som eldas avger lika mycket koldioxid som den skulle ha gjort genom förruttnelse ute i naturen. Därmed kommer den koldioxid som frigörs vid vedförbränning att tas upp av träden och ingå i naturens eget kretslopp.

Just säkerhet är något som är viktigt att poängtera. 

— För att minimera risken för olyckor och skador är det viktigt att man vänder sig till en expert som har stor kunskap inom eldstäder. Vi kan både råda och avråda våra kunder av säkerhetsskäl och ser till att allt blir rätt installerat med hänsyn till de viktiga krav och regler som gäller brandsäkerhet. Det bästa vi kan ge våra kunder är att de kan känna sig trygga när de eldar, säger Katarina. 

Hon fortsätter: 

— Vi hjälper dig hela vägen från idé till en mysig stund framför brasan. Vår kompetens och erfarenhet säkerställer att du som kund får det bästa.

3 tips från brasvärme-experten: 

  • Det är hög efterfrågan på eldstäder. Se därför till att vara ute i god tid – önskar du en färdig installation till hösten behöver du komma i gång under våren. 
  • Fundera över ditt syfte med att skaffa en eldstad. Vad vill du ha och vad vill du uppnå?
  • Säkerställ att den som ska hjälpa dig har gedigen kunskap i utförandet. Anlita därför en expert som hjälper dig från köp till färdig installation.